Styr på kabler, smarte hjem og døgnrytmelys

Publiceret under EL & TEKNIK 2018, Nyheder af Jesper Tornbjerg

EL & TEKNIK 2018 tilbyder elektriske løsninger i hele spændet fra udstyr til store transformerstationer over intelligent styring af hjem via stikkontakter i guld, kobber og patina til varierende LED-belysning i børnehaver i mørke kældre

Firmaet Hans Følsgaard har parkeret en servicevogn fyldt med udstyr midt i Odense Congress Center, der i disse dage huse EL & TEKNIK 2018. På standen er der masser af gæster, der bydes på røde og grønne smooties.

– Generelt er vi godt tilfredse med besøgstallet. Vi har haft mange studerende den første dag, og det er vigtigt på den lange bane, og i dag har vi mange kunder, der kan se bredden i vores sortiment, siger CEO Jørgen Stenberg fra Følsgaard.

Et af de produkter, der kan være i servicevognen, kan lave diagnoser på kabler. For få dage siden blev udstyret fra producenten Baur testet hos et jysk elnetselskab, der havde dømt en række ældre kabler til udskiftning. Målingerne viste, at nogle af kablerne formentlig kan klare ekstra 8-10 år i jorden, mens et af de andre er så slidt, at det bør tjekkes igen om et par år. Et tredje kabel har ligget og gnubbet sig mod en sten, så det blev løsningen at skifte en meters penge med et nyt kabel.

– Netselskaberne kan spare penge ved at indhente data, men det handler også om forsyningssikkerhed, siger Jørgen Stenberg og forklarer, at det også er klogt at gå til læge for at blive tjekket, inden det går rigtig galt.

Hans Følsgaard leverer mange forskellige typer udstyr bl.a. fra Sprecon til Energinet og de danske elnetselskaber, så de kan beskytte dyre transformatorer mod ødelæggende fejl og få overblik over det samlede elsystem.

Hans Følsgaard leverer mange forskellige typer udstyr til Energinet og de danske elnetselskaber, så de eksempelvis kan beskytte dyre transformatorer mod ødelæggende fejl og få overblik over deres systemer fra 400 kV i toppen af pyramiden over diverse transformerstationer til 0,4 kV-nettet ude hos kunderne.

Farvel til de dumme stikkontakter

De færreste kunder tænker næppe meget over den side af sagen, selv om de har strøm i stikkontakterne mere end 99,99 procent af tiden. Stadig flere familier investerer imidlertid i intelligent styring via stikkontakter og trådløs teknologi af belysning og elektrisk udstyr. Der er en bevægelse bort fra ’dumme’ stikkontakter, der blot kan tænde og slukke – eller dæmpe belysning.

– The Internet of Things er på vej ind i hjemmene, konstaterer key account manager Karsten Kaspersen fra Wexøe, der på EL & TEKNIK 2018 har slået sig ned med en lille bus på udearealerne. Her serveres lune gifler for gæsterne, der kan studere de intelligente løsninger, der ifølge Karsten Kaspersen er ved at være nede i et prisleje, hvor ikke kun direktører kan være med.

Hr. Jensen, der er teknisk interesseret, vælger at eksperimentere med de nye muligheder inden for styring af bl.a. lys og lys, mens fru Jensen, der går op i æstetik, vælger farverne på stikkontakterne. Ja, og der er nok at vælge mellem, hvis det endelig skal være… Wexøe kan også levere i 24 karat guld, kobber og irgrøn patina.

Solskin nede i kælderen

Lys er der også hos firmaet Bright, der kan ’skabe trivsel alle de steder, hvor solen ikke når frem’. Projektkoordinator Anja Dam peger op i loftet, hvor et vindue afslører hvide skyer på en blå himmel. Og så ikke alligevel. ’Vinduet’, der sender lys ned på gulvet, er en illusion skabt af LED-belysning, der kan ændre sig i takt med døgnets rytme.

– Løsningen kan for eksempel bruges i børnehaver, der ligger i en kælder, og på hospitaler, siger Anja Dam og påpeger, at forskning viser, at døgnrytmelys har gunstig virkning på folks helbred – et faktum, de også ligger til grund for flere forsknings- og udviklingsprojekter støttet af Dansk Energi ELFORSK-pulje.

Det officielle deltagerantal for EL & TEKNIK 2018 er oppe på knap 6.000 for de første to åbningsdage. Danmarks største el-fagmesse, der arrangeres af Dansk Energi og VELTEK, slutter torsdag eftermiddag.