El-fagmesse matcher tendenser i tiden

Publiceret under EL & TEKNIK 2018, Nyheder af Jesper Tornbjerg

EL & TEKNIK 2018 er en brandvarm messe under indflydelse af internationale direktiver og trends. Mød en energieffektiv transformer, en it-sikkerhedsrådgiver og et kabelfrit skrivebord med udstyr drevet af batterier

Varmen ligger over landet, men de mange gæster på EL & TEKNIK 2018 i Odense hygger sig med slush ice og kølige drikke. Hvis man trænger til lidt ekstra varme, er det også udstillet en varmelampe… der er tændt og sender bølger ud i hallen i Odense Congress Center på Danmarks største el-fagmesse.

Sommerhumør er der også over den solskinsmalede 10/0,4 kV-transformer fra det kroatiske fabrikant Koncar, som GD Powernet præsenterer på sin stand. Head of departement Merete Nielsen fra importfirmaet understreger, at der er tale om en ’messeudgave’, mens hendes kollega forklarer baggrunden for udstyret.

EU’s Ecodesign-direktiv har fra 2015 strammet effektivitetskravene til transformere, og skruen får formentlig en ekstra tand i 2021. Direktivet er vedtaget for længst, men implementeringen er til forhandling i år.

– Hvis kunderne ønsker det, kan vi levere transformere, der lever op til de forventede 2021-krav, siger projektleder Morten Karulf fra GD Powernet og oplyser, at de nye transformere er ’lidt dyrere’, men han har noteret sig, at en række elnetselskaber i forbindelse med udbud kræver beregninger for energitab over 40 år, hvilket er ’meget mere vigtigt’.

Vakkelvorn it-sikkerhed

Transformere er ikke det eneste internationalt varme emne på EL & TEKNIK. It-sikkerhed, der er aktuelt på baggrund af EU’s NIS-direktiv (netop trådt i kraft) og et spritny udspil fra regeringen, bliver diskuteret på den stand, firmaet Securipax har bygget op som førstegangsudstiller.

– Vi har 17 års erfaringer med rådgivning om cybersikkerhed for store virksomheder, offentlige myndigheder og Forsvaret. Nu bryder vi den viden op i klumper, der er lette at implementere for elektrikere, elhandelsselskaber og andre mindre virksomheder, fortæller chief technology officer Nis Peder Bonde fra Securipax.

Nis Peter Bonde nævner, at DSB netop er blevet hacket, og han vurderer, at en del pænt store virksomheder med omkring 100 ansatte mangler basal viden om de trusler, de kan blive udsat for.

– Om få uger træder Persondataforordningen i kraft, og det kan blive det nye ’marked’ for hackere, advarer Nis Peder Bonde.

Han vurderer, at de cyberkriminelle gør klar til at sende virus og malware ind i sårbare it-systemer for at afpresse virksomheder. ’Giv os en million, eller vi offentliggør, at I ikke har styr på tingene’, kan beskeden være… og så må det ramte firma vurdere, om det er bedst tjent med at betale de kriminelle eller betale en eventuel bøde for ikke at leve op til Persondataforordningen.

Forsknings- og teknologidirektør Jørgen S. Christensen fra Dansk Energi påpeger, at der længe har været fokus på it-sikkerhed i forsyningssektoren ud fra et perspektiv om, at der er tale om samfundskritiske sektorer.

– For mindre virksomheder, som måske ikke er samfundskritiske, kan en mistet kundedatabase eller ordreoversigt for det kommende halve år være afgørende for virksomhedens overlevelse. It-sikkerhed er vigtig for alle, og mange af de virksomheder, som leverer til forsyningssektoren, vil sikkert opleve, at der vil blive stillet øget krav til, at de kan dokumentere, at de har den nødvendige it-sikkerhed som leverandør, siger Jørgen S. Christensen.

Fleksible borde med batterier

Højere effektivitet og flere it-trusler er nogle af de globale trends, der behandles af de 180 udstillere på EL & TEKNIK. The Internet of Things er et tredje. Alt bliver forbundet, og alle skal kunne lade strøm til mobiltelefoner, iPads og computere overalt. Derfor tilbyder det tyske firma Bachmann opladerstik eksempelvis til sofaer og skolemøbler.

– Vi har også et skrivebord med belysning og laptop-adgang uden kabler. Bordet er forsynet med batterier, der kan lades op om natten, når elpriserne er lave, siger Henning Baltzer, sales & business development, Bachmann.

Han forklarer, at flere større virksomheder med storrumskontorer og mange sælgere efterspørger den slags løsninger, hvor medarbejdere kan booke skriveborde, når de ikke er på farten. Dermed kan der spares dyr lokaleplads.

– Det marked tror vi meget på, vil udvikle sig, siger Henning Baltzer.

Besøgstallet for første dag på messen blev på 2.975. EL & TEKNIK 2018 fortsætter onsdag og torsdag. Og slush icen? Tre dages skønnet forbrug blev drukket på dag 1.

Besøg EL & TEKNIK ved at forhåndsregistrere dig her